Gränshandeln i Tyskland är ett bra sätt för oss svenskar att handla billigt, och i första hand är det alkoholhaltiga drycker vi handlar. Det är också dessa det är mest lönande för oss att köpa. Till största delen beror det på den höga skatten på alkohol som vi har här i Sverige.
Det är faktiskt så att en stor del av den alkohol som exporteras från Sverige köps av svenskar i utlandet. Det kan tyckas ironiskt att vi ska behöva resa till ett annat land för att kunna köpa svenska produkter till ett lägre pris, men det är så verkligheten ser ut idag. År 2010 sålde svenska bryggerier nästan 49 miljoner liter öl till Tyskland, och nästan all den öl som körs från Sverige till Tyskland med lastbil, körs sedan hem igen av svenskar som handlar vid gränsen.
Generösare regler för införsel av öl, vin och sprit
Sedan man införde generösare regler om införsel är det många som reser utomlands, företrädesvis till Tyskland, för att köpa hem öl, vin och sprit. Tidigare fick man inte ta med sig särskilt mycket hem, men idag har man tagit bort införselkvoterna och du får, i princip, köpa hem så mycket du vill för eget bruk. Men, du får förstås inte köpa hem alkohol för att sälja vidare. Så även om det inte finns någon övre gräns för hur mycket du får föra in i Sverige, kan du bli tvungen att förklara dig i tullen om du har mycket stora mängder.
BOKA DIN BILJETT HÄRFöre 1995 låg gränsen för hur mycket man fick föra in i Sverige på 1 liter sprit, 1 liter vin och 2 liter öl. 1995 gick vi med i EU och kvoterna höjdes till 1 liter sprit, 5 liter vin och 15 liter öl. Men denna höjning gällde bara under en övergångsperiod innan Sverige skulle vara tvungna att anpassa sig till EUs bestämmelser, och sedan höjdes kvoterna gradvis för att till sist komma upp på samma nivå som i övriga EU-länder. Sedan 2004 gäller EUs regler även i Sverige och man får alltså föra in hur mycket alkohol som helst bara det är avsett för privat bruk. Riktlinjerna säger 10 liter sprit, 20 liter starkvin, 90 liter vin och 110 liter öl, men det är alltså bara rekommendationer. Och dessa nya bestämmelser har gjort att allt fler svenskar åker över gränsen för att köpa billig alkohol.
Ingen traditionell bordershop i Travemünde
I Travemünde finns ingen speciell bordershop, som i många andra gränsstäder. När man reser hit får man alltså handla sin alkohol och andra produkter i stans vanliga butiker. Du kan givetvis också handla på färjan eller i bordershops på väg till och från Travemünde.
Det finns en del bordershops i närheten, och har du möjlighet att ta dig dit kan du handla på någon av nedanstående platser:
- CITTI i Lübeck. CITTI är en affärskedja för gränshandel med butiker i många städer vid den tyska gränsen. Här finns allt du kan förvänta dig av gränshandel, och sortimentet omfattar mer än 80 000 produkter. Lübeck ligger cirka 18 km söder om Travemünde.
- Bordershop Calles. Här kan du välja mellan Calles i Burg på ön Fehmarn eller Calles Heiligenhafen på tyska fastlandet strax söder om samma ö. Calles är en stor affärskedja som helt fokuserar på gränshandel. Här finns ett stort sortiment av vin, sprit och öl. Men du kan också köpa livsmedel, hushållsprodukter och mycket annat här.
- Bordershop Fleggaard i Burg. Även detta är en kedja med många butiker längs gränsen. Utbudet är stort både av alkohol och andra produkter. Här finns förutom alkoholhaltiga drycker, dagligvaror, hushåll, hygien, djurmat, bränsle och kioskvaror. precis som i de andra stora gränshandelsbutikerna går det bra att beställa varor hemifrån och hämta ut dem när du kommer till butiken.
- Scandlines Bordershop i Puttgarten. Detta är en gränshandelsbutik som ägs av Scandlines. Här kan du naturligtvis köpa öl, in och sprit till låga priser, men man säljer också läsk, godis, snacks och choklad till mycket förmånliga priser.
När du handlar öl i en Bordershop kan du fylla i en exportdeklaration när du handlar pantfria dryckesvaror. I Tyskland får man betala pant på burkar, men om du köper hela flak öl, läsk och cider i gränsbutikerna slipper du betala panten. När du fyller i en exportdeklaration förbinder du dig att ta med dig burkarna ut ur Tyskland, vilket gör att du slipper betala panten. Blanketten för exportdeklaration finns oftast vid ölhyllorna eller strax innan kassan. Du fyller i den innan du kommer fram till kassan, och lämnar den där. I deklarationen ska du bland annat fylla i pass- eller körkortsnummer och du ska visa legitimation i kassan.
Hitta ännu bättre priser
Men, du kan som sagt också handla dina varor i någon av Travemündes vanliga butiker om du inte vill, eller kan, åka till någon av de närliggande bordershops. Ofta kan man hitta ännu bättre priser i vanliga butiker, men det finns naturligtvis fördelar med att köpa sia varor i en gränshandel. En av de stora fördelarna är att du kan sitta hemma i lugn och ro och bestämma dig för vad du ska handla. Du kan göra din beställning online, och när du är på plats är det bara att hämta ut beställningen, som då är packad och klar. Det är inte heller säkert att du kan fylla i en exportdeklaration i andra butiker, medan det är en service som alla bordershops erbjuder. Så även om det blir lite extra resor kan det vara värt besväret att ta sig till någon av de större gränshandlarna om du åker till Travemünde. Ofta passerar man ju också en och annan gränsbutik på väg till och ifrån.
Eftersom det inte längre finns några införselkvoter händer det ibland att polisen står vid gränskontrollerna och väger bilar. Om din bil är överlastad kommer man att plocka bort de extra kilona direkt på plats, och du riskerar också att få betala böter. Det är alltså vikten och inte mängden som sätter gränserna nu för tiden. Därför kan det vara bra att tänka på det, och ta reda på hur mycket du kan lasta din bil innan du handlar.